Jdi na obsah Jdi na menu

11. 7. 2007

Počátek Lucie aneb jak to všechno začalo


Všechno začalo setkáním kytaristy Roberta Kodyma a Petra Chovance (P.B.CH.) v kapele Prášek. Již na počátku si slíbili, že nikdy v žádné kapele nebude hrát jeden bez druhého (P.B.CH. tento závazek porušil hned dvakrát, nejprve s kapelou Bossanova a 10 let později v Lucii). Oba spolu následně prošli několika dalšími, ale spíše krátkodobými projekty. Pak přišel nápad založit vlastní kapelu. Psalo se září roku 1985 a duo Kodym & Chovanec na doporučení doplnil bubeník Tomáš Waschinger, který zároveň našel pro začínající bezejmennou skupinu provizorní zkušebnu (bývalá hospoda).


Určitý čas trvalo, než se spolu všichni sladili, navíc to stále ještě nesplňovalo představy obou frontmanů. Zároveň se začalo přemýšlet o názvu kapely. Robertova představa byla spojena s dívčím jménem, váhal mezi Patricií a Lucií. Nebyl to náhodný výběr, jednalo se o reálná jména dívek, se kterými se často setkával v jedné pražské kavárně. Robert preferoval jméno své nejlepší kamarádky Patricie, ale P.B.CH. názor zhodnotil, že by to byl pro kapelu neskutečně blbej název, a tak tedy padla volba na LUCII. Pomalu začínaly vznikat nové skladby, jednou z nich byl i budoucí megahit "Lucie". Členové seskupení se shodli na tom, že kapele citelně chybí klávesy a hlavní zpěvák. Na první post přišel Petr Franc a jako zpěvák přišel na doporučení od tehdejšího manažera skupiny Michala Kaizra - Michal Penk.


Pánové Kodym a Chovanec si ho zašli poslechnout a po domluvě ho také pozvali na první zkoušku. V listopadu 1985 byl Penk do kapely přijat. Lucie stihla premiérově vystoupit v rámci soutěže ZK ROH Motorlet, kde zahrála tři písničky, překvapivě se probojovala až do finále, které proběhlo 18. března v klubu Futurum. Svůj boj o první ocenění prohrála, menší náplastí se stalo ocenění P.B.CH. za nejlepší instrumentální výkon, jež byl ohodnocen diplomem. Ale celkově zavládlo zklamání, a to byl nespíš i hlavní důvod, proč za několik dní Kodym & P.B.CH. přijali krátkodobou nabídku do Omnibusu. Absolvovali s ním několik vystoupení a zúčastnili se i Rockfestu. Po zdařilém výkonu se oběma kytaristům hrnuly samé nabídky, P.B.CH. přijal nabídku formace Bossanova, kde dostal téměř výsadní postavení. Kodym dostal možnost ke studiové spolupráci s Michaelem Kocábem.

V průběhu léta 1986 Lucii opoustil zpěvák Michal Penk, kterého zlákal Ladislav Štaidl. Sólová dráha z něj brzy udělala idol snad všech dívek, s kapelou si ještě domluvil účast na smluveném posledním koncertě a tím dne dne 27. září kariéra prvotní Lucie definitivně skončila.


Nějaký čas byly ještě náznaky skomírající kapelu vzkřísit. Mezi stálými hosty se objevoval klávesista Michal Dvořák. Za necelý rok už Lucie ve složení Kodym, P.B.CH., Dvořák, Waschinger s nově příchozím zpěvákem Davidem Kollerem začala znovu fungovat jako kapela.


Skupina neměla ještě svůj vlastní repertoár, a tak zatím jen zkoušela. Zprvu využívala písně muzikantské tvorby Kollera s Dvořákem, při čemž aranžmá skladeb členové pozměnili. Skladby byly pojmenovány na "Troubit na trumpety by se nám líbilo" a "Nech to stát". Jako zkušebnu nejprve kapela využívala hájovnu u Kostelce nad Černými lesy, ale po krátké době se vrátila do Prahy, kde zkoušela ve sklepě jednoho domu Na Poříčí.

 

Lucii opouští Franc i Waschinger, přichází Koller

 
Waschinger dostává povolávací rozkaz a míří na vojnu, Franc odchází z rodinných důvodů. Lucie se tak zúžila na čtveřici a v dubnu 1988 odehrává svůj první koncert na pražské Chmelnici.


První ocenění získává na "Bratislavské lyře" kde jako novinka zazněla poprvé hit Oheň. Ve spolupráci s duem ORM & ORM vychází v nákladu 1200 kusů první singl "Pár fíglů", který je později známý pod názvem Šrouby do hlavy, další písně jako "Troubit na trumpety by se nám líbilo" , "Dotknu se ohně", "Mít tě sám" či "Oheň" odstartoval fenomén zvaný LUCIE. V červnu roku 1990 vychází první deska s prostým názvem "Lucie", která je rozebrána v počtu asi 130 000 ks (údaj do roku 2000), za což skupina obdržuje od nakladatelství "Zlatou desku". Kapela se následně vydává na dlouhé  turné, které přibrzdí až následující rok, kdy připravuje materiál na novou desku. Obsáhlou koncertní šnůru mapuje natočený dokument Československé televize.

 

Další deska je pojmenována "In the sky". Z ní vycházejí hity jako Lucie, Rouháš se bohům, ale největší "peckou" se stávají "Černí andělé", díky kterým se Lucie stává absolutně nejoblíbenější kapelou v zemi, což potvrzuje vítězství v českých Grammy (dnes ceny Anděl), Lucie získává 5 hlavních cen: za nejlepší videoklip - "Černí andělé", za nejlepší zvukovou nahrávku, nejlepší dlouhohrající desku (Lucie in the sky) a především jako nejlepší skupina. Ovšem krátce na to Lucie vyjíždí na rozlučkové turné LUCIE - LIVE a cesty jednotlivých členů se rozcházejí. Jako vzpomínka vychází dvojalbum záznamu z pražské Lucerny. Každý se vydá vlastní cestou – Koller točí své sólové album, Kodym a P.B.CH. mají rozjeté Wanastowi Vjecy, Dvořák točí filmovou hudbu.

 

Lucie s albem Černý kočky mokrý žáby ovládla ceny české Gramy


Znovu se jako členové scházejí na sklonku roku 1993. Ovšem bez P.B.CH., který se pokouší prorazit sólově. Lucie vypisuje konkurz na nového baskytaristu, přichází slovenská posila Marek Minárik; jelikož kapela chtěla na post basáka holku, dostává přezdívku Marta. Se skupinou spolupracuje světoznámý rocker a producent Ivan Král a zpěvačka Lenka Dusilová z kapely Sluníčko a zároveň začíná spolupráce na soundtracku k filmu Amerika (na motivy knihy Franze Kafky, ve filmu hlavní role Martin Dejdar). Stejnojmenný singl se stává písní roku a jeden z největších hitů kapely.


Nové a rozhodně nejrockovější album Lucie nese název "Černý kočky, mokrý žáby" . Mimo již zmíněné "Ameriky" se do podvědomí zapisují další hitovky jako "L´aura", "Vona říká jó", "Šťastnej chlap", "Sen" a koncertně velmi oblíbená tvrďárna "Krev a r´n´r"). Zpočátku se o novém albu Lucie mluví záporně, nakonec je tato deska hodnocená jako jedno z nejlepších alb 90.-tých let. Následuje turné po českých stadionech, vrcholem se stává vyprodaný Strahov, kde Lucie zahřívá pódium pro legendu - Rolling Stones - . Alba se prodalo přes 100 000 kusů (údaj do do roku 2000), za což skupina obdržela "Diamantovou desku". Na udělování cen české Gramy se stává za rok 1994 absolutním vítězem. Získává 5 ocenění: skupina roku, album roku, skladba roku, nejlepší zvuková nahrávka a Ivan Král jako nejlepší producent. Lucie si pak dává roční pauzu. Vychází nové album Wanastowek, Koller, Dusilová a Minárik zakládají Pusu.

 

Dělám pohyby, hejbám bokama


Až na konci roku 1996 vychází "Pohyby", album označované jako pouhé vysypání šuplíků. Obsahuje převážně písně, které se nehodily na alba předchozí, novinkou byly pouze titulní "Pohyby". Lucie vyrazila na ohromující turné, které o několik let později vyšly na DVD , záznam podpořila i Česká televize. Ve stejném roce získává skupina hlasováním v anketě Český Slavík "Bronzového slavíka". Kapela se připravuje na oslavu desátého výročí fungování kapely. Jako dárky vychází v reedici dvojalbum z Lucerny, publikaci "Obrazohled", která mapuje dosavadní cestu skupiny od začátků až na samotný vrchol české hudební scény. Obsahuje také záběry z koncertů, unikátní zpovědi členů kapely a jako bonus některé videoklipy.

Navíc se připravuje další album - "Větší než malé množství lásky" a krátce po vydání se do kapely vrací ztracené dvojče Roberta - P.B.CH. Součástí oslav je i koncertní turné, které svým technickým pojetím nemá u nás obdoby. Nevídané světelné efekty, mimořádně kvalitní zvuk a vyprodané sportovní haly, čímž Lucii znovu stoupá popularita, která vrcholí "Stříbrným slavíkem".

 

Medvídek megahitem roku a zisk prvního Zlatého slavíka


Rostoucí nesmrtelnost Lucie kazí televize, po dlouho diskutovaném klipu "Medvídek", nesměl do vysílání ani klip "Panic". Album se stává nejprodávanějším, ale skupina těžce nese přístup televize. David Koller při udílení cen Akademie populární hudby (Anděl), posílá vedení TV Nova v přímém přenose do nepublikovatelného místa. Skupina získává opět několik cen. Za album "Větší než malé množství lásky", pro skupinu roku, píseň roku - "Medvídek", klip roku (opět "Medvídek"). Ve stejném roce vydává skupina desku "Vše nejlepší", kde je výběr 17 hitů a jako bonus 2 remaky (Šrouby do hlavy a Mít tě sám). Popularita graduje vyhlášením ankety Českého Slavíka, kde skupina obdrží "Zlatého slavíka".

 

Lucie se zařazuje mezi legendy české hudební scény


V roce 2000 skupina vydala další desku, a to "Slunečnice", která oproti těm minulým působila klidnějším dojmem. Pohodové skladby "Ona ví", "Zakousnutej do tebe" či "Noc" se staly úspěšnými songy, které rádia často pouštěly. Lucie obhájila zlato ve Slavíku, stihla vydat i CD se zpěvníkem a vyrazila na "megaúspěšné" turné, během kterého navštívila své krajany v Americe. Lucie podruhé obhájila "Zlatého slavíka" a její členové se pozvolna věnovali práci na nové desce.

 

Úspěšná šňůra Lucie se symfonickým orchestrem, Dvořákův vyhazov


"Dobrá kočzka která nemlsá" se připravovala téměř 2 roky a byla vydána v říjnu 2002, přestože pilotní singl "Daniela" už okupoval přední příčky rádiových hitparáda od června. Dne 12. listopadu pak v pražské Opeře Lucie odehrála nádherný akustický koncert po vzoru Metalliky. A to ještě s klávesistou Michalem Dvořákem, který musel na začátku roku 2003 kapelu nedobrovolně opustit. Jako kytarová náhrada pro nasmlouvané turné k desce přišel Tomáš Vartecký. Na koncertním turné k 15. výročí skupiny Lucie díky další kytaře přitvrdila.

David Koller se po domluvené pauze u Lucie rozhodl, že oživí po 11 letech svůj band. V roce 2004 byl vydán záznam koncertu z Opery na 2CD a DVD. Lucie přijala další nabídku na odehrání ještě několik akustických koncertů u nás a také v Anglii a v USA.

 

Kollerův odchod, konec skupiny Lucie?


Rok 2005, posléze 2006 měl být ve znamení točení nové desky, která měla vyjít někdy na podzim, ovšem členové Koller, Kodym a Chovanec se nejspíš začali hudebně i názorově rozcházet, což vygradovalo hádkou a následným odchodem frontmana Davida Kollera z kapely. Budoucnost legendární Lucie byla v tu chvíli nejistá. Zbylé členové formace Robert Kodym a P.B.CH. informace o konci Lucie dementovali. Od 2. října 2004 platila umělecká pauza.


Po šesti letech Robert Kodym s P.B.CH. oživili dlouho odkládané Wanastowi Vjecy a David Koller vzkříšil svůj Kollerband a posléze i svůj nový band.

 

Lucie interpretem dvacetiletí, kapela se vrací na scénu

Předzvěst možného comebacku nastal 23. února 2011, kdy se kapela sešla ve své nejslavnější sestavě na jednom pódiu při příležitosti předílení cen Akademie populární hudby. Lucie převzala nejprve cenu pro nejlepší album dvacetiletí (Černý kočky mokrý žáby) a posléze i cenu Interpret dvacetiletí.

Postupně začaly sílit spekulace o možném návratu Lucie zpět na scénu, které přiživil i sám Robert Kodym, že comeback spící královny české populární hudby není vyloučen. Očekávané se také stalo skutečností. Kapela ve složení David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.CH. oznámila 12. prosince roku 2012 ukončení umělecké pauzy a návrat na koncertní pódia.

První společné vystoupení kapela realizovala už na soukromém večírku miliardáře Petra Kellnera 7.12. roku 2012, postupně se ukázala na několika charitativních akcích.

 

Vyprodané turné, Lucie přidávala koncerty

Lucie se nejprve herně rozehřívala na menších akcích, ale 26. května už rozohnila Košice a za tři dny později i Bratislavu. Pro velký zájem kapela přidala několik dalších koncertů, jmenovitě jeden další v Ostravě, v Brně a hned dva v Praze. Českou část turné zahájila dvěma koncerty 1. a 2. června v Ostravě, 4. a 5. června ovládla brněnskou Kajot Arénu a od 10 do 12. června si podmanila pražskou O2 Arénu. Oficiální část turné zakončila 26. června v Plzni a posledním vystoupením byl koncert na v Hradci Králové na věhlasném festivalu Rock For People.

 

Dle manažera skupiny Michala Dvořáka bude mít nyní Lucie dva roky pauzu, aby se její členové mohli věnovat svým projektům.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Historie skupiny Wanastowi Vjecy

© Jaroslav Pazdera (www.wanastowivjecy.estranky.cz) - Kopírování a šíření obsahu serveru v jakékoli podobě je povoleno pouze s citací a uvedením zdroje.